Wie was Kezban Vural

Wie was Kezban Vural?

Het was de moord op de 29-jarige Turkse Kezban Vural die de aanleiding vormde voor de oprichting van Stichting Kezban. Het huwelijk van Kezan werd gekenmerkt door ernstige mishandelingen. In 1994 scheidde het paar, maar de ex-man van Kezban bleef haar achtervolgen, lastigvallen en bedreigen. Op 22 juni 1999 werd ze in Zwijndrecht doodgeschoten door haar ex-man, voor de ogen van haar kinderen van zes en negen jaar. De dader kreeg twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Stichting Kezban wil voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt.

De rechtszaak

De moord kreeg veel aandacht in de media. In het Rotterdams Dagblad verschenen deze berichten:

• 28 juni 1999: Voor Kezban komt de wet tegen haar gevaarlijke 'ex' veel te laat
  • 2 juli 1999: Het gaat om alle vrouwen die in angst leven
  • 1 oktober 1999: Kinderen niet gehoord in Zwijndrechtse moordzaak